NEŽELJENA BAŠTINA
Naslov filma: Neželjena baština
Dugometražni dokumentarni film, trajanje 100 min.
Hrvatska, 2016.
Original format: HD, 16 mm, color
Audio: STEREO 2.0, Hrvatski
Aspect ratio: 16:9 anamorphic
Screening format: DCP, HDCAM, Digital Beta

scenaristica i redateljica: Irena Škorić
snimatelji: Branko Cahun, Darko Krakar, Robert Krivec
Montažer: Silvije Magdić
dizajn zvuka: Ivica Drnić
skladatelj glazbe: Ivo Josipović
producentica: Irena Škorić

Film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.

Od 1945. do 1990. godine u Jugoslaviji je izgrađeno na tisuće spomenika NOB-u, koji su postali važnim dijelom javnog i privatnog života. No u Hrvatskoj ih je 90-ih srušena i devastirana gotovo polovica, a njihovi dijelovi pretvoreni su u otpadne sirovine. Film govori o sudbini ovih umjetničkih djela, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i umjetnosti.

Spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojem su nastali. Ali i uništeni spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojemu su spomenici nestali. Iz spomenika se iščitava povijest čovjeka i društva u kojem živi. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće spomenika narodnooslobodilačkoj borbi po cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Mnogi od njih bili su vrlo visoke umjetničke vrijednosti. Umjetničkim su izričajem afirmirali antifašizam i čuvali sjećanje na važne ljude i događaje iz II. svjetskog rata. U Hrvatskoj je od 1990-ih srušena i devastirana polovica, oko tri tisuće. Nažalost, među njima su i spomenici najviše umjetničke vrijednosti. Na mjestima gdje su nekada ponosno stajali, danas su ruševine, uspomena na zanemarenu i neželjenu kulturnu i političku baštinu. Film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.

Kontakt: 
Artizana film
Ulica grada Vukovara 222
10000 Zagreb, Hrvatska
artizana.film@gmail.com
+385 98 9420 845

 

 
TRAILER